4 Λόγοι για την ξεκούραση στο κρέας
"Grilling and the Art of Rest"
Το ψήσιμο στην σχάρα μια χαλαρή Κυριακή μπορεί να γίνει πραγματικά κάτι πολύ ξεχωριστό. Έχει να κάνει με το να απολαμβάνεις παρέα με τους αγαπημένους σου χαρούμενες στιγμές πάνω απο τους ήχους της ψησταριάς σου, ενώ περιμένεις με αγωνία να προσφέρεις τις γαστρονομικές απολαύσεις που έρχονται. Αλλά υπάρχει ένα μυστικό συστατικό που πολλοί απο εμάς απλά παραβλέπουν και δεν είναι άλλο από την «ξεκούραση» στο κρέας μετά το ψήσιμο.
Ακολουθούν 4 λόγοι γιατί πρέπει να αφήσεις το κρέας σου να ξεκουραστεί:
1. ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ
Φαντάσου το εξής: η μπριζόλα σου έχει ψηθεί τέλεια και εσύ ανυπομονείς να την κόψεις για να την απολαύσεις. Αν λοιπον βιαστείς να το κάνεις , αυτοί οι γευστικοί χυμοί που κατά το ψήσιμο έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο του κρέατος, θα ξεφύγουν στην επιφάνεια κοπής κατά τον τεμαχισμό, αφήνοντας το πιο στεγνό από πραγματικά θα ήθελες. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μαγεία της ξεκούρασης. Αν αφήσεις το κρέας σου να ξεκουραστεί, δίνεις χρόνο σε αυτούς τους πολύτιμους χυμούς να αναδιανεμηθούν, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ζουμερό και λαχταριστό αποτέλεσμα.
2. ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Ακόμη και αφού αφαιρέσεις το κρέας σου από τη σχάρα εκείνο συνεχίζει να μαγειρεύεται ελαφρώς λόγω της θερμοκρασίας που διατηρείται στο εσωτερικό του. Ο χρόνος αναμονής, μπορεί να σου διασφαλίσει ότι το κρέας σου θα φτάσει στην ιδανική εσωτερική θερμοκρασία, σύμφωνα με το θερμόμετρο κρέατος, κατά το τέλος όλης της διαδικασίας μαγειρέματος. Αυτή είναι και η τελευταία πινελιά που εγγυάται ότι η μπριζόλα σου είναι ομοιόμορφα ψημένη και μοναδικά τρυφερή.
3. ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ & ΓΕΥΣΗ
Καθώς το κρέας σου ξεκουράζεται, χαλαρώνει καθώς οι μυϊκές ίνες που σφίγγουν κατά το μαγείρεμα, ξετυλίγονται και γίνονται πιο τρυφερές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ευχάριστη και τρυφερή εμπειρία κατά το μάσημα. Επιπλέον, η περίοδος ξεκούρασης επιτρέπει στις γεύσεις να αναπτυχθούν και να ενταθούν, ενισχύοντας τη συνολική γεύση του αριστουργήματος σου.
4. ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Όταν αφαιρούμε το κρέας απο την σχάρα το εξωτερικό του είναι συνήθως πιο ζεστό από το εσωτερικό. Λίγη ξεκούραση βοηθά στην επίτευξη της αρμονίας στη θερμοκρασία, διασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά είναι συνεπής τόσο σε τρυφερότητα όσο και σε θερμοκρασία.
Έτσι, καθώς ανάβεις την ψησταριά σου, θυμήσου πάντα να ενσωματώσεις στην όλη διαδικασία λίγο χρόνο ξεκούρασης στο γαστρονομικό τελετουργικό σου. Τα μικρότερα κομμάτια, όπως οι μπριζόλες, μπορεί να χρειαστούν μόλις 5 έως 10 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα ψητά θα μπορούσαν να ωφεληθούν με λίγο περισσότερο χρόνο από 15 έως 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, μπορείς να αναπολήσεις τις περιπέτειες της ημέρας, να στρώσεις το τραπέζι ή απλά να απολαύσεις το δελεαστικό άρωμα που αναδύεται από τη καυτή σου σχάρα.
Φαντάσου το ως μια στιγμή αναμονής, μια παύση πριν από τη μεγάλη αποκάλυψη του γαστρονομικού σου αριστουργήματος. Άφησε το κρέας σου να ξεκουραστεί και θα ανακαλύψεις ότι η επιπλέον προσπάθεια αποδίδει σε ένα ζουμερό, τρυφερό και γεμάτο γεύση γεύμα που αξίζει να απολαύσεις με τους αγαπημένους σου.
Καλό ψήσιμο στη σχάρα!