Το κοτόπουλο αποτελεί την συχνότερη επιλογή κρέατος για μαγείρεμα, καθώς είναι και εύκολο στο μαγείρεμα και ένα ιδιαίτερα άπαχο κρέας που προτιμάται απο παιδιά και μεγάλους. Το κοτόπουλο, μπορεί να μαγειρευτεί  με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και παρόλα αυτά να παραμείνει το ίδιο γευστικό. Σας προτείνουμε τους πιο δημοφιλείς τρόπους μαγειρέματος. 


Κοτόπουλο Μαγειρευτό

Το ψητό κοτόπουλο είναι μια πολύ διαδεδομένη επιλογή μαγειρέματος. Tips για να τo απογειώσετε είναι τα καρυκεύματα τα οποία είναι απαραίτητα για σχεδόν οποιαδήποτε μέθοδο μαγειρέματος, αλλά το ψητό κοτόπουλο συχνά ορίζεται από τα μπαχαρικά και τα αρωματικά που διαπερνούν το κρέας στη διαδικασία του ψησίματος.  Η θερμοκρασία μαγειρέματος για το ψητό κοτόπουλο μπορεί να ποικίλλει πολύ, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα δώσει πιο μαλακό, πιο τρυφερό κρέας ενώ το ψήσιμο σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχει σαν αποτέλεσμα τραγανή κρούστα με κρέας που είναι λίγο πιο μαστιχωτό στο δάγκωμα. Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο κρέας είναι 75 βαθμούς Κελσίου, στο παχύτερο σημείο του, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ένα θερμόμετρο με αγκίδα, θα σας βοηθήσει εύκολα να δείτε την ακριβή θερμοκρασία του κοτόπουλου. Για ακόμη πιο ζουμερό μαγειρευτό κοτόπουλο δοκιμάστε να το μαγειρέψετε σε μαντεμένιο Dutch Oven, το μαντεμένιο σκεύος που απογειώνει τα μαγειρευτά γεύματα καθώς διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία.

Συνοψίσουμε τα βήματα για υπέροχο μαγειρευτό κοτόπουλο :

BHMA 1o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα 

BHMA 2o Δεν παραλείπουμε να μετρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία 

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού

- Η χρήση μαντεμένιου σκεύους θα σας προσφέρει υπέροχη γεύση κατά το μαγείρεμα




Τηγανητό Κοτόπουλο:

Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το τηγανητό κοτόπουλο. Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν είναι η αγαπημένη μας μέθοδος μαγειρέματος και ποιος δεν θα συμφωνούσε εξάλλου; Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή τη ζεστή, τραγανή κρούστα που κρύβει υπέροχο ζουμερό κρέας μέσα της. Οι περισσότεροι προτιμάνε να τρώνε το τηγανητό κοτόπουλο έτοιμο, αλλά δεν χρειάζεται. Ετοιμάστε εύκολα τηγανητό κοτόπουλο σπίτι, σε υγιεινά και όχι επαναχρησιμοποιούμενα λάδια που θα το απολαύσετε για την θεϊκή του γεύση. Ενα ουσιαστικό βήμα για να φτάσετε το σπιτικό τηγανητό κοτόπουλο σας στο επόμενο επίπεδο είναι να το αλατίσετε, δηλαδή να αλατίσετε και να το αφήσετε στο ψυγείο ιδανικά 10 με 12 ώρες ή για πιο speed καταστάσεις τουλάχιστον για 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα γευστικό μείγμα μπαχαρικών που θα καρυκεύστε το κοτόπουλο πριν το τηγανίσετε στο καυτό λάδι. Αυτός ο τρόπος συνιστά τη μέτρηση 2 θερμοκρασιών κατά το μαγείρεμα, μια για να βεβαιωθείτε πως το λάδι είναι τόσο καυτό όσο πρέπει  (μεταξύ 165 και 200 βαθμών Κελσίου, πρέπει να είναι η θερμοκρασία πριν προσθέσετε το κοτόπουλο).

Συνοψίσουμε τα βήματα για υπέροχο τηγανητό κοτόπουλο :

BHMA 1o Αλατίζουμε το κοτόπουλο κάποιες ώρες πριν το μαγείρεμα και το αφήνουμε στο ψυγείο 

BHMA 2o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 3o Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε καυτό λάδι, μεταξύ 165 και 200 βαθμών Κελσίου

ΒΗΜΑ 4ο Μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο να φτάνει στους  75 Βαθμούς πριν το βγάλουμε απο το τηγάνι μας

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού

- Η χρήση μαντεμένου σκεύους θα σας προσφέρει υπέροχη γεύση κατά το μαγείρεμα




Ψητό κοτόπουλο:

Τι μπορεί να συγκριθεί με την ευκολία του να ανάβετε τη ψησταριά, να πετάτε στη σχάρα δυο φιλέτα κοτόπουλο και σε δέκα λεπτά να έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο έτοιμο; Ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή είδη σε κρέας για σχάρα είναι το κοτόπουλο που το χαρακτηρίζει η μεγάλη του ευκολία να ταιριάζει σε οποιοδήποτε προφίλ γεύσεων, σύμφωνα με το ότι επιλέγει ο καθένας, αναλόγως με τη μαρινάδα και τη σάλτσα που εφαρμόζουμε. Το ψήσιμο στη σχάρα δίνει στο κοτόπουλο μια νόστιμη, καραμελωμένη κρούστα και την σήμανση απο τα σημάδια της σχάρας που είναι θριαμβευτικά εμβληματικά για πεντανόστιμο καυτό κοτόπουλο.

Το ψητό κοτόπουλο είναι υπέροχα ευέλικτο: από τα τρυφερά σουβλάκια κοτόπουλο μέχρι ολόκληρο κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Ακόμα ένα πλεονέκτημα στο να μαγειρεύετε κοτόπουλο, είναι πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος του στην σχάρα που δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο.. Ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος με το οποίο εργάζεστε, μπορείτε να σουβλίσετε κομμάτια κρέατος μηρού ή να ψήσετε ένα ολόκληρο στήθος στο μπάρμπεκιου.




Κοτόπουλο Πεταλούδα:

Το Spatchcocking ή γνωστό στην Ελλάδα ως κοτόπουλο πεταλούδα δεν είναι ακριβώς μια μέθοδος μαγειρέματος αλλά περιγράφει τη διαδικασία του σπασίματος ενός ολόκληρου κοτόπουλου προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος του, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση του κρέατος που προέρχεται από το μαγείρεμα ενός ολόκληρου κοτόπουλου με κόκαλα. Αυτή η τεχνική επιτρέπει επίσης το τελικό αποτέλεσμα να προσφέρει ακόμα πιο τραγανή πέτσα και ένα πιο ομοιόμορφα ψημένο κρέας. Το Spatchcocking  σημαίνει το άνοιγμα ενός κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα. Το ψητό κοτόπουλο πεταλούδα επιτυγχάνεται στην καυτή σχάρα της ψησταριάς αφού αυτό "ισιώνει", καθιστώντας το κρέας λίγο πιο λεπτό καθώς με αυτόν τον τρόπο ψήνεται πολύ πιο γρήγορα από ένα κανονικό ολόκληρο κοτόπουλο.

Για να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο ψησίματος, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τη ραχοκοκαλιά. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε το ωμό κοτόπουλο σε μια επιφάνεια που να στηρίζεται στην κοιλιά του, έτσι ώστε η ραχοκοκαλιά να είναι στραμμένη προς τα πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, κόψτε και τις δύο πλευρές της ραχοκοκαλιάς για να την αφαιρέσετε εντελώς από το κοτόπουλο. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το κοτόπουλο και ισιώστε το με το χέρι σας, ώστε να έχει το ίδιο πάχος. Καρυκεύστε το με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας και αφήστε τη σχάρα της ψησταριάς σας να πάρει την απαραίτητη θερμοκρασία για να υποδεχτεί το κοτόπουλο "πεταλούδα". Τώρα είναι έτοιμο για μαγείρεμα! 

Συνοψίσουμε τα βήματα για τέλειο κοτόπουλο πεταλούδα :

BHMA 1o Αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά και το πατάμε να "ισιώσει"

BHMA 2o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 3o Τοποθετούμε το κοτόπουλο στην καυτή σχάρα 

ΒΗΜΑ 4ο Μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο να φτάνει στους  75 Βαθμούς 

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού




Κοτόπουλο στη σούβλα

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το κοτόπουλο στην σούβλα είναι γευστικά ανώτερο σε σχέση με εκείνο απο τον οικιακό φούρνο; Η απάντηση είναι απλή, γιατί το μυστικό βρίσκεται στο σωστό ψήσιμο καθότι το κοτόπουλο που σουβλίζεται περιστρέφεται σε φωτιά  που έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να ψήνετε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια. Το ψήσιμο με σούβλισμα του κοτόπουλου είναι μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία στην ψησταριά αρκεί να έχετε την συμβατή σούβλα για το δικό σας barbecue! Καρυκεύουμε το κοτόπουλο και το περνάμε στην σούβλα τοποθετώντας τα κατάλληλα εξαρτήματα που θα το στερεώσουν σωστά. Ανάβουμε την ψησταριά μας, βάζουμε τη σούβλα και βάζουμε σε λειτουργία το μοτέρ για την περιφορά του. Δημιουργούμε ένα υγρό μείγμα με λιπαρή ουσία όπως βούτυρο και άλλα όξινα στοιχεία όπως λεμόνι ή μουστάρδα ή κάποια Bbq sauce και κάνουμε τακτικά  επάλειψη κατά την διάρκεια του ψησίματος. Βασικό βήμα είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το κοτόπουλο στη σούβλα για να ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να κρέμεται κάποιο φτερό και καεί.

Συνοψίσουμε τα βήματα για πεντανόστιμο κοτόπουλο σούβλας :

BHMA 1o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 2o Περνάμε το κοτόπουλο στην σούβλα και το στερεώνουμε καλά

ΒΗΜΑ 3ο Κάνουμε επάλειψη κατά την διάρκεια του ψησίματος για να δημιουργήσουμε τραγανή κρούστα 

ΒΗΜΑ 4ο Μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο να φτάνει στους  75 Βαθμούς 

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού

- Δένουμε το κοτόπουλο πάνω στην σούβλα έτσι ώστε να μην κρέμεται κάποιο μέρος του




Καθιστό Κοτόπουλο με κουτάκι μπύρας

Το κοτόπουλο και η μπύρα αποτελούν ένα τέλειο συνδυασμό στο barbeque που θα σας προσφέρει την απόλυτη εμπειρία μαγειρέματος... Αυτή η μέθοδος είναι τόσο απλή και νόστιμη... οπότε την επόμενη φορά που θα ανάψετε τη ψησταριά σας για να μαγειρέψετε κοτόπουλο, επιλέξτε να την ακολουθήσετε αρκεί να εξοπλιστείτε πριν με μια βάση για κοτόπουλο και ένα κουτάκι μπύρας.

Αρχικά καρυκεύετε το κοτόπουλο σας, στη συνέχεια βάλτε στην θήκη της βάσης για κοτόπουλο ένα μισογεμάτο κουτάκι μπύρας έτσι ώστε το κουτί να υποστηρίζει το όρθιο κοτόπουλο. 

Καθώς η μπύρα θερμαίνεται, απελευθερώνει ατμό στην κοιλότητα του κοτόπουλου, διαποτίζοντας το κρέας με υπέροχη γεύση και υγρασία. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να αφαιρέσετε ολόκληρο το πάνω μέρος του κουτιού μπύρας με ένα ανοιχτήρι από κονσέρβες για να μπορέσει να διαφύγει ακόμα περισσότερος ατμός που θα γεμίσει έτσι το κρέας σας με περισσότερη γεύση.

Συνοψίσουμε τα βήματα για αρωματικό καθιστό κοτόπουλο :

BHMA 1o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 2o Τοποθετούμε ένα μισογεμισμένο κουτί μπύρας στην βάση για κοτόπουλο 

ΒΗΜΑ 3ο Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στην μπύρα ώστε να κάθετε όρθιο

ΒΗΜΑ 4ο Μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο να φτάνει στους 75 Βαθμούς 

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού

- Με ένα ανοιχτήρι για κονσέρβες αφαιρούμε όλο το πάνω μέρος της μπύρας και το βάζουμε στην βάση



Καπνιστό κοτόπουλο

Το καπνιστό κοτόπουλο είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που δημιουργεί όμως ένα γευστικό αποτέλεσμα που είναι ανώτερο σε γεύση και άρωμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν το κοτόπουλο στη σχάρα, η χρήση ενός καπνιστήριού δίνει στο κρέας ένα επιπλέον boost γεύσης που το απογειώνει πέρα από το άκρο της νοστιμιάς. Το μυστικό για το κάπνισμα του κρέατος είναι ότι μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία με έμμεση θερμότητα, έτσι ώστε  να γίνεται νόστιμο και τρυφερό χωρίς να καεί.

Για να καπνίσουμε σωστά κρέατα όλων των ειδών και όχι μόνο, θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με ένα καπνιστήρι ή με ένα σκεύος καπνίσματος που θα σας βοηθήσουν να καπνίζετε το φαγητό απλά, εύκολα αλλά κυρίως με επιτυχία στην γεύση. Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με τις γνώσεις σας στο κάπνισμα του φαγητού, ανεβάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα την γεύση του φαγητού, με την προσθήκη απο ειδικά ξύλα ή pellet για κάπνισμα. Έτσι, καθώς το pellet καθαρού ξύλου καίγεται, ο καπνός που δημιουργείται εμποτίζει το κρέας με υπέροχες νότες μήλου ή κερασιού, ανάλογα τη γεύση που επιλέξει.

Συνοψίσουμε τα βήματα για καπνιστό κοτόπουλο :

BHMA 1o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 2o Τοποθετούμε τα πέλλετ ξύλου στην ψησταριά ή το σκεύος καπνίσματος

ΒΗΜΑ 3ο Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στην σχάρα

ΒΗΜΑ 4ο Μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο να φτάνει στους  75 Βαθμούς 

Tips

- Μετράμε την θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού




Sous vide Κοτόπουλο

Το Sous vide μεταφράζεται σε "υπό κενό" και αυτή η μέθοδος μαγειρέματος είναι μία από τις πιο δύσκολες τεχνικές εκτός αν διαθέτετε τη συσκευή sous vide, που θα κάνει το μαγείρεμα με την μέθοδο αυτή να μοιάζει με παιχνιδάκι. Το "vide" του sous vide αναφέρεται στην σφραγισμένη με κενό σακούλα στην οποία μαγειρεύεται το κρέας.

Το sous vide είναι μια κάπως περίπλοκη διαδικασία μαγειρέματος που περιλαμβάνει μια ελεγχόμενη από τη θερμοκρασία κατσαρόλα με νερό και ένα αεροστεγές δοχείο. Το κρέας μαγειρεύεται μέσα στη σακούλα (μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα δοχεία, αλλά οι πλαστικές σακούλες είναι χαρακτηριστικές) που τοποθετείται μέσα στην κατσαρόλα με νερό, η οποία διατηρείται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία σε σημείο βρασμού. Από την άλλη αν έχετε μια συσκευή sous vide, απλώς τοποθετείτε το κοτόπουλο στην ειδική σακούλα και τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω του. 

Συνοψίσουμε τα βήματα για Sous vide κοτόπουλο :

BHMA 1o Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με μείγμα μπαχαρικών 

BHMA 2o Τοποθετούμε το κοτόπουλο στην ειδική πλαστική σακούλα με κενό αέρος και σφραγίζουμε

ΒΗΜΑ 3ο Τοποθετούμε το κοτόπουλο στην συσκευή sous vide

ΒΗΜΑ 4ο Μαγειρεύουμε τόση ώρα όση για να επιτύχουμε την υφή που προτιμάμε 

Tips

- Αν επιθυμούμε κρούστα στο κοτόπουλο το τοποθετούμε σε ένα καυτό σκεύος με λίγη λιπαρή ουσία.





Καλή επιτυχία