Η μέθοδος sous vide (προφέρεται "σου-βιντ") είναι μια τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται από τους καλύτερους σεφ του κόσμου. Περιλαμβάνει το σφράγισμα των τροφίμων υπό κενό σε σακούλες και το μαγείρεμα τους σε ένα ακριβώς ελεγχόμενο, χαμηλής θερμοκρασίας λουτρό νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει τέλεια ευγένεια σε πρωτεΐνες όπως η μπριζόλα και το κοτόπουλο, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια τρυφερή υφή και διατηρεί την υγρασία.

Αν και τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών χρησιμοποιούν sous vide εδώ και δεκαετίες, η τεχνική είναι πλέον προσιτή για όλους, χάρη στη διαθεσιμότητα προσιτού και εύχρηστου εξοπλισμού sous vide, όπως η σειρά συσκευών ακριβείας της Vesta Precision. Ιδανικό για οικογένειες με φορτωμένο πρόγραμμα και για όσους ακολουθούν υγιεινούς τρόπους ζωής, το sous vide προσφέρει εύκολες λύσεις γευμάτων που κάνουν την επιτυχία στο μαγείρεμα αλάνθαστη.


Πώς Λειτουργεί;

Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο 1, 2, 3: απλώς αλατοπιπερώστε και σφραγίστε το φαγητό σας σε κενό, βάλτε το στη συσκευή sous vide, ρυθμίστε τη θερμοκρασία και ξεχάστε το. Όταν είστε έτοιμοι, απολαύστε το τέλειο αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα του Sous Vide

  • Ακριβής Έλεγχος Θερμοκρασίας: Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, επιτρέποντας την τέλεια ψησίμα. Το μαγείρεμα sous vide μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικού μαγειρέματος.
  • Διατήρηση Γεύσης και Υγρασίας: Τα τρόφιμα διατηρούν τη φυσική τους γεύση και την υγρασία τους, με αποτέλεσμα πιάτα πιο τρυφερά και γευστικά.
  • Ευκολία: Μπορείτε να προγραμματίσετε το μαγείρεμα χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθείτε συνεχώς την διαδικασία, ιδανικό για πολυάσχολες οικογένειες.
  • Δημιουργικότητα: Με το sous vide, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές υφές και γεύσεις, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κουζίνα σας.

Γιατί Να Επιλέξετε Το Sous Vide;

  • Αποτελεσματικότητα: Το sous vide εξοικονομεί χρόνο και κόπο, αφού μπορείτε να ετοιμάσετε γεύματα ενώ ασχολείστε με άλλες δραστηριότητες.
  • Προσιτή Τελειότητα: Με τη σωστή ρύθμιση, μπορείτε να πετύχετε γεύσεις και υφές που συνήθως απαιτούν επαγγελματική τεχνογνωσία.
  • Υγιεινή Μαγειρική: Η μέθοδος αυτή σας επιτρέπει να μαγειρεύετε με λιγότερο ή και καθόλου λάδι, κάνοντάς την ιδανική για υγιεινές συνταγές.
  • Προσωπική Προσαρμογή: Μπορείτε να ρυθμίσετε την ακριβή θερμοκρασία που προτιμάτε για το κάθε πιάτο, εξασφαλίζοντας ότι κάθε γεύμα είναι προσαρμοσμένο στα γούστα σας.

Ποιες Συσκευές Χρειάζεστε;

Για να ξεκινήσετε με το sous vide, θα χρειαστείτε:

  • Μια συσκευή Sous Vide: Μπορείτε να δείτε τα αξιόπιστα προιόντα της κορυφαίας εταιρείας Vesta Percision.
  • Σακούλες Sous Vide: Σακούλες που σφραγίζουν υπό κενό, ώστε να διατηρούν τη γεύση και την υγρασία.
  • Μια συσκευή Vacuum: Σφραγίστε τις σακούλες σας με την εδεδειγμένη συσκευή Vacuum, η οποία αφαιρεί τον αέρα απο τις  σακούλες τροφίμων, σφραγίζοντάς τες αεροστεγώς.
  • Δοχείο ή Κατσαρόλα: Ένα μεγάλο δοχείο νερού για τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Πώς Να Ξεκινήσετε

  1. Επιλέξτε το Φαγητό σας: Ξεκινήστε με κάτι απλό, όπως ένα φιλέτο ή λαχανικά.
  2. Αλατοπιπερώστε και Σφραγίστε: Αλατοπιπερώστε το φαγητό και σφραγίστε το σε σακούλα.
  3. Ρυθμίστε τη Θερμοκρασία: Βάλτε το στο νερό και ρυθμίστε τη θερμοκρασία και τον χρόνο.
  4. Αφήστε το να Μαγειρευτεί: Αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, μπορείτε να το σφίξετε σε τηγάνι για να προσθέσετε χρώμα.

Είναι οι συσκευές Vacuum απαραίτητες για τη μέθοδο Sous - Vide;

Οι συσκευές Vacuum χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του αέρα από σακούλες τροφίμων, σφραγίζοντάς τες αεροστεγώς. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων για περισσότερο καιρό, καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και την οξείδωση. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για αποθήκευση στην κατάψυξη, αλλά και για προετοιμασία φαγητού με τη μέθοδο sous vide.

Παρόλα αυτά οι συσκευές vacuum δεν είναι απολύτως απαραίτητες για τη μέθοδο sous vide, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Η χρήση μιας συσκευής vacuum αφαιρεί τον αέρα από τη σακούλα που περιέχει το φαγητό, διασφαλίζοντας ότι το φαγητό θα βυθιστεί πλήρως στο νερό και θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα.

Συμπέρασμα

Η μέθοδος sous vide είναι μια επαναστατική προσέγγιση στη μαγειρική που συνδυάζει την ευκολία με την αριστεία. Ανεξαρτήτως επιπέδου εμπειρίας, μπορείτε να δημιουργήσετε γεύματα εστιατορικής ποιότητας στο σπίτι σας. Δοκιμάστε το και απολαύστε την τέλεια γεύση!