Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα σπουδαία αποτελέσματα που μπορείτε να έχετε μαγειρεύοντας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δυστυχώς δεν έχετε καπνιστήρι. Έχετε επηρεαστεί από την ιδέα ότι το κρέας είναι τόσο τρυφερό που λιώνει, με γεύση που είναι αδύνατο να αντισταθείτε - και να αντιγράψετε. Αλλά νομίζετε ότι ποτέ δεν θα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καπνιστό μπάρμπεκιου.

 

Μην απελπίζεστε, αν έχετε ψησταριά με κάρβουνα, έχετε τύχη. Μια ψησταριά μεσαίου μεγέθους με κάρβουνα μπορεί να πετύχει παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα που θα παράγει ένα καπνιστήρι. Το μυστικό είναι να παρακολουθείτε στενά τη φωτιά και έχει να έχετε αρκετή υπομονή.

 

Καπνιστήρι VS Ψησταριά κάρβουνου

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός bbq καπνίσματος και μίας ψησταριάς με κάρβουνα είναι ότι το καπνιστήρι έχει τη φωτιά σε ξεχωριστό χώρο και διατηρεί τη θερμότητα αρκετά χαμηλή για να μαγειρεύει κρέατα σε θερμοκρασίες γύρω στους 110 C έως 120 C. Μια ψησταριά, από την άλλη είναι σχεδιασμένη να μαγειρεύει γρήγορα και σε υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρεί την άμεση θερμότητα ακριβώς κάτω από το φαγητό. Μία στρόγγυλη ψησταριά με κάρβουνα Weber & Outdoorchef μπορεί να κάνει και τα δύο. Εάν διατηρήσετε μία χαμηλή φωτιά στη μία πλευρά της σχάρας, μπορείτε να δημιουργήσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες που είναι το μυστικό του καπνίσματος.

 

Ο, τι χρειάζεσαι

Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε στρόγγυλη ψησταριά με κάρβουνα, καύσιμο (σκληρό ξυλοκάρβουνο ή μπρικέτα), ένα δοχείο εκκίνησης για κάρβουνα για να ανάψετε τα κάρβουνα έξω από την ψησταριά, ένα θερμόμετρο για το φούρνο, ένα δοχείο συλλογής υγρών και ένα δοχείο νερού. Αυτά μπορεί να είναι απλά δοχεία αλουμινίου που μπορείτε να πάρετε από το market και θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερα από το ήμισυ του μεγέθους της ψησταριάς. Θα χρειαστείτε επίσης αρκετό χρόνο και, φυσικά, κάτι για να μαγειρέψετε. Ιδανική επιλογή μοσχάρι, χοιρινό ή ακόμη και κοτόπουλο.

 

Φτιάξτε τη φωτιά

Μόλις έχετε όλα τα αναλώσιμα σας, είστε έτοιμοι να φτιάξετε τη φωτιά. Ξεκινήστε αφαιρώντας τη σχάρα ψησίματος και φτιάχνετε φωτιά στο μισό της ψησταριάς. Αν υπάρχει κάποιος άνεμος, είναι σημαντικό η φωτιά να βρίσκεται στην ανοιχτή πλευρά, την κατεύθυνση από την οποία φυσάει ο άνεμος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ροή του αέρα είναι το παν, όταν πρόκειται για το κάπνισμα. Θέλετε ο αέρας να στέλνει τον αρωματικό καπνό προς το φαγητό, όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Συναρμολογήστε το καπνιστήρι

Τώρα η ψησταριά είναι έτοιμη να μετατραπεί σε καπνιστήρι. Τοποθετήστε το δοχείο αλουμινίου στην άλλη πλευρά της σχάρας, ακριβώς απέναντι από τη φωτιά. Δεν πρέπει να υπάρχουν κάρβουνα κάτω από αυτό το δοχείο. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το δοχείο για να συλλέξετε τα υγρά που θα στάζουν από το κρέας. Βάλτε τη σχάρα ψησίματος πίσω στη ψησταριά. Όταν τα κάρβουνα είναι έτοιμα μπορείτε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Τοποθετήστε το δοχείο νερού απευθείας πάνω στη σχάρα, πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα και γεμίστε περίπου τα δύο τρίτα με ζεστό νερό. αυτό θα προσθέσει υγρασία στον αέρα μέσα στη σχάρα. Τοποθετήστε το κρέας στην άλλη πλευρά της ψησταριάς πάνω από τη σχάρα. Τοποθετήστε το θερμόμετρο δίπλα στο κρέας και, στη συνέχεια, καλύψτε τη σχάρα με το καπάκι, τοποθετώντας έτσι το επάνω άνοιγμα απευθείας πάνω από το φαγητό (ή όσο το δυνατόν πιο κοντά).

 

 

Ρυθμίστε τους αεραγωγούς

Τώρα, αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι. Ανάλογα με το είδος του κάρβουνου που χρησιμοποιείτε, πρέπει να ρυθμίσετε τους αεραγωγούς έτσι ώστε η ροή του αέρα να εισέρχεται κάτω από τη φωτιά και να βγαίνει μέσα από ένα άνοιγμα πάνω από το κρέας. Αυτό θα τραβήξει τον αέρα μέσω της φωτιάς, πάνω από το δοχείο νερού, και πάνω από το κρέας πριν φύγει από τη ψησταριά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τα ανοίγματα για να διατηρήσετε την ιδανική θερμοκρασία καπνίσματος από 110 C έως 120 C.

 

Συμβουλή 1

Διατηρήστε το καπάκι κλειστό

Ενώ το φαγητό μαγειρεύετε, πρέπει να κρατάτε το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά πρέπει επίσης να ελέγχετε τη φωτιά και τη θερμοκρασία. Μόλις το κρεμάσετε, δεν πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο σωστό εύρος.

 

Συμβουλή 2

Προσθέστε Ξύλα Καπνίσματος

Ο καπνός από σκληρό ξύλο δίνει επιπλέον γεύση στο μπάρμπεκιου, επομένως προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε κάποια ξύλα καπνίσματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα ξύλινα κομμάτια τα λεγόμενα chunks ή μικρότερα ξύλα chips αφού τα μουλιάσετε για 30-40 λεπτά σε νερό. Διαφορετικά ξύλα προσδίδουν διαφορετικές γεύσεις. Hickory, Mesquite, ή ακόμη και τα ξύλα από βαρέλια Jack Daniel’s προσδίδουν μια τολμηρή γεύση σε κρέατα όπως το βόειο και το χοιρινό. Τα μήλα, τα κεράσια και τα άλλα φρούτα είναι πιο ήπια και είναι ιδανικά για χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι.

 

 

Συμβουλή 3

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο αξεσουάρ

Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο φαγητού για να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε πότε το ψητό σας είναι έτοιμο.

Καλή απόλαυση!