Μύθος:  Οι καθαροί χυμοί στο κοτόπουλο σου λένε αν είναι έτοιμο.


Αρκετά βιβλία ή ακόμα και μάγειρες λένε ότι το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν το κόψεις και τρέχουν καθαροί χυμοί.
Εάν υιοθετήσεις αυτόν τον τρόπο για να δεις πότε το κοτόπουλο σου είναι έτοιμο τότε είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε δύο παγίδες.
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το κοτόπουλο είναι ασφαλή και έτοιμο προς κατανάλωση όταν η εσωτερική θερμοκρασία του στο πιο χοντρό σημείο έχει φτάσει τους 75℃ κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά εύκολο να το διαπιστώσουμε αγοράζοντας ένα θερμόμετρο.


Οι ροζ χυμοί που προέρχονται από το κοτόπουλο είναι η μυοσφαιρίνη που έχει και σε συνδυασμό με το νερό έχουν αυτό το ροζ χρώμα (εάν ήταν αίμα θα ήταν βαθύ κόκκινο και παχύρευστο). Ύστερα από έρευνα που έχει γίνει στην Αμερική διαπίστωσαν ότι εάν το κοτόπουλο έχει μεγάλο Ph στους μυς του τότε η μυοσφαιρίνη καθαρίζει στους 80℃ κάτι που σημαίνει ότι θα δεις καθαρούς χυμούς όταν το κοτόπουλο έχει ξεπεράσει κατά πολύ την θερμοκρασία των 75℃ άρα θα έχεις ένα στεγνό και παραψημένο κρέας.

Εάν όμως γίνει το αντίθετο και το κοτόπουλο έχει χαμηλό Ph στους μυς του τότε οι χυμοί θα είναι καθαροί στους 67-72℃ που σημαίνει ότι εάν το καταναλώσεις βάζεις την υγεία σου σε ρίσκο καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 75℃.

Άρα ο πιο σωστός τρόπος για να καταλάβεις πότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο είναι να αγοράσεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο κάτι το οποίο είναι και σίγουρο αλλά και πολύ ποιο γρήγορο.