ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ


Ο Νοέμβριος είναι κάτι περισσότερο από την αρχή του πουλόβερ. Είναι επίσης ο Παγκόσμιος Μήνας vegan και αφορά τον ετήσιο εορτασμό της φυτικής διατροφής και του αντίστοιχου τρόπου ζωής που θεωρούνται τρόποι για να προστατεύσουμε τα ζώα αλλά και για να είμαστε πιο ευγενικοί με τον πλανήτη μας. 

Αν πιστεύετε ότι το μπάρμπεκιου σας προορίζεται μόνο για τραγανές μπριζόλες και ζουμερά μπιφτέκια, ξανασκεφτείτε το! Αυτό το μήνα, απολαμβάνουμε ένα τσιτσίρισμα στο γκριλ, με λαχταριστές επιλογές vegan. Είτε είστε έμπειρος vegan είτε απλά θέλετε να εξερευνήσετε έναν κόσμο με δυνατότητες χωρίς κρέας, σας έχουμε καλύψει.


Συγκεντρώσαμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο μερικές φανταστικές συμβουλές και κόλπα για το ψήσιμο των λαχανικών στην σχάρα για να αγγίξετε την τελειότητα:


Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας με μαχαίρι γενικής χρήσης ομοιόμορφα για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

Για πιο σκληρά λαχανικά, όπως οι πατάτες ή τα καρότα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τα βράσετε για λίγα λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρώς, πριν τα ψήσετε στη σχάρα.




ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ & ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ 

Το μαρινάρισμα των λαχανικών προσθέτει γεύση και υγρασία. Χρησιμοποιήστε τις αγαπημένες σας μαρινάδες ή δημιουργήστε ένα απλό μείγμα από ελαιόλαδο, βότανα, σκόρδο και χυμό λεμονιού.

Καρυκεύστε τα λαχανικά με αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκεύματα όπως πάπρικα, κύμινο ή σκόνη τσίλι για να βελτιώσετε τη γεύση τους.




ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ 

Χρησιμοποιήστε ένα καλάθι ψησίματος ή ένα εύκαμπτο Σουβλάκι Firewire για να αποτρέψετε τα μικρότερα λαχανικά να πέσουν μέσα από τις σχάρες.

Προθερμάνετε την ψησταριά σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώστε ελαφρά τις σχάρες για να μην κολλήσουν.

Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια στρώση για ομοιόμορφο ψήσιμο, φροντίζοντας να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους.



ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΜΕ ΛΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ 

Με την βοήθεια ενός πινέλου με τρίχες σιλικόνης αλείψτε τα λαχανικά με λίγο λάδι πριν τα ψήσετε για να μην στεγνώσουν.

Μη παραλείπετε να αλείφετε τακτικά τα λαχανικά με μαρινάδα ή λάδι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να διατηρηθούν υγρά και αρωματικά.


Ο ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ...

Τα διαφορετικά λαχανικά έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια και οι πιπεριές ψήνονται γρήγορα, ενώ οι πατάτες και τα καρότα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Δημιουργήστε ζώνες ψησίματος ρυθμίζοντας τη θερμότητα. Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά για να μαγειρέψετε και μετά προχωρήστε σε χαμηλότερη φωτιά για πιο αργό ψήσιμο.

Δείτε ένα χρήσιμο οδηγό για τους χρόνους ψησίματος των λαχανικών σας:




ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Για αυτά τα όμορφα σημάδια στη σχάρα και μια πινελιά κάρβουνου, τοποθετήστε τα λαχανικά απευθείας πάνω από στην καυτή σας σχάρα 


ΕΜΜΕΣΟ ΨΗΣΙΜΟ

Για τα πιο χοντρά λαχανικά ή για να τελειώσετε το μαγείρεμα χωρίς να τα κάψετε εξωτερικά, μετακινήστε τα σε ένα πιο κρύο μέρος της σχάρας ή σηκώστε το καπάκι της ψησταριάς.


ΠΟΤΕ ΚΡΑΤΑΩ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

Κρατήστε το καπάκι ανοιχτό για ευαίσθητα λαχανικά που ψήνονται γρήγορα, όπως μανιτάρια και κολοκυθάκια.

Κλείστε το καπάκι για τα λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, όπως το καλαμπόκι ή οι πατάτες.



ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ BBQ ME ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 

Τόσο τα Barbecue wok όσο και τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη μπορούν να γίνουν τα τέλεια εργαλεία για το μαγείρεμα μιας μεγάλης γκάμα βίγκαν πιάτων στο μπάρμπεκιου.


ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ...ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ..

Ενισχύστε τη γεύση των λαχανικών σας χρησιμοποιώντας ξύλα καπνίσματος, ροκανίδια καπνίσματος με αρώματα όπως αβοκάντο, αμυγδαλιά, λεμονιά ή πλ΄΄άκες καπνίσματος  για μια πιο καπνιστή πινελιά γεύσης. Μουλιάστε τα ροκανίδια πριν τα τοποθετήσετε στα κάρβουνα ή σε δοχείο για κάπνισμα.


ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΗ

Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή ένα σουβλάκι για να ελέγξετε αν τα λαχανικά είναι τρυφερά. Πρέπει να είναι ελαφρώς τραγανά και να μην είναι υπερβολικά υγρά.

Προσέξτε να μην τα ψήσετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υφής και γεύσης. 




ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Πριν τα σερβίρετε, πασπαλίστε τα ψητά λαχανικά σας με φρέσκα μυρωδικά, λίγο γλάσο βαλσάμικο ή πασπαλίστε τα με vegan παρμεζάνα για ακόμη περισσότερη γεύση.


ΣΑΛΤΣΕΣ & ΝΤΙΠ

Σερβίρετε τα ψητά λαχανικά σας με μια ποικιλία από σάλτσες και ντιπ φιλικές προς τους vegan, όπως χούμους, ταχίνι, τσιμιτσούρι ή ένα σπιτικό vegan aioli.


Δοκιμάστε συνταγές όπως :


Αυτόν τον Νοέμβριο, ας πυροδοτήσουμε τη σχάρα και ας συμμετάσχουμε στον εορτασμό του Παγκόσμιου Μήνα Βίγκαν. Εξερευνήστε τη χαρά του ψησίματος με λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή  για την υγεία σας και το περιβάλλον. 


Να θυμάστε ότι η εξάσκηση θα σας οδηγήσει στα πιο τέλεια ψησίματα, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν οι πρώτες σας προσπάθειες δεν είναι άψογες. Πειραματιστείτε με διαφορετικά λαχανικά, καρυκεύματα και τεχνικές μαγειρέματος για να ανακαλύψετε τους αγαπημένους σας συνδυασμούς λαχανικών στη σχάρα. 


Καλό ψήσιμο στη σχάρα!