Οδηγός για την επιλογή και το ψήσιμο του ψαριού
Η διαδικασία που απαιτείται για να απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο ψάρι από την ψησταριά σας χωρίζεται σε 2 βήματα. Στην επιλογή του ψαριού και στο σωστό ψήσιμο του.
Η επιλογή του ψαριού δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Για να απολαμβάνεις πάντα τα ψάρια που αγοράζεις θα πρέπει να μάθεις κάποια μικρά μυστικά για να ξεχωρίζεις το φρέσκο ψάρι!!
- Το μάτι …. δε λέει ποτέ ψέματα!! Πρέπει το μάτι να είναι λαμπερό, υγρό, γεμάτο και διογκωμένο. Αποφεύγουμε ψάρια με θολά, ξηρά, ζαρωμένα ή κοίλα μάτια.
- Τα βράγχια πρέπει να είναι καθαρά με πλούσιο ροδαλό χρώμα, όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους γίνεται ποιο γκρίζο.
- Το σώμα τους πρέπει να είναι σφιχτό και σχεδόν σκληρό. Αν βάλετε το δάχτυλο σας και πιέσετε θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.
- Τα φρέσκα ψάρια μυρίζουν φρεσκάδα και θάλασσα. Αν μυρίζει ψαρίλα ή αμμωνία τότε να τα αποφύγετε!
- Το δέρμα θα πρέπει να λάμπει, να είναι υγρό όταν το ακουμπάτε και τα λέπια να είναι καλά κολλημένα στο σώμα.
Το πιο σημαντικό μυστικό είναι να γίνεις φίλος με τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς για να αποκτήσεις σχέση εμπιστοσύνης!!
Το σωστό ψήσιμο του ψαριού είναι εξίσου σημαντικό. Πολλές φορές πιθανόν να αποφεύγετε να ψήσετε ψάρια γιατί φοβάστε μην τα "χαλάσετε". Παρακάτω θα δούμε κάποια βασικά tips τα οποία θα βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι.
- Σκουπίστε πολύ καλά το ψάρι με χαρτί κουζίνας και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ψήσιμο.
- Η ψησταριά πρέπει να έχει προθερμανθεί σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το ψήσιμο.
- Βεβαιώσου ότι είναι καθαρή η επιφάνεια της σχάρας που θα ακουμπήσεις το ψάρι και δεν έχει υπολείμματα από προηγούμενα φαγητά.
- Λάδωσε με ένα πινέλο σιλικόνης ή χαρτί την επιφάνεια στην οποία θα ψήσεις το ψάρι.
- Λάδωσε καλά το ψάρι πριν το ψήσεις.
- Ψήσε το ψάρι σε μεσαία θερμοκρασία. Ψάρι 500γρ θέλει ψήσιμο για περίπου 8 λεπτά από την μία πλευρά και 6-7 από την άλλη.
- Χρησιμοποίησε μία φαρδιά σπάτουλα για να γυρίσεις το ψάρι πιο εύκολα.
- Βεβαιώσου όταν ψήνεις ολόκληρο ψάρι ότι πριν το γυρίσεις έχει ψηθεί καλά η πέτσα του. Αν σε δυσκολεύει στο γύρισμα σημαίνει ότι θέλει και άλλο.
- Για μεγάλα ψάρια για να είσαι σίγουρος ότι έχουν ψηθεί μπορείς με ένα θερμόμετρο να ελέγξεις την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ένα σωστά ψημένο ψάρι πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία 57-60 βαθμούς Κελσίου
- Να προτιμάς να κρατάς τη πέτσα του ψαριού γιατί αυτό θα αποτρέψει το σπάσιμο της σάρκας.
Βέβαια να θυμάστε ότι όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια οπότε είναι σημαντικό να εμπιστεύσαι τον ιχθυοπώλη σου και να σου δίνει τις σωστές οδηγίες κάθε φορά που αγοράζεις ένα ψάρι που δεν το ξέρεις.