Ρατατούι ή μπριάμ ή τουρλού ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις.  Eίναι η εποχή με άφθονα κηπευτικά και λαχανικά και αυτό είναι ένα πιάτο που φιλοξενεί την φρεσκάδα του κήπου ενώ σου δίνει την δυνατότητα να το φτιάξεις κάθε φορά και διαφορετικά. Πιο λιτό, πιο πλούσιο με λιγότερα ή περισσότερα κηπευτικά και μυρωδικά. Το ratatouille στην πραγματικότητα είναι ένα πιάτο που έφτιαχναν στα γρήγορα οι νοικοκυρές της νότιας Γαλλία με ότι έβγαζε το μποστάνι τους.  Κάθε μια έβαζε, κάτι λιγότερο ή κάτι παραπάνω και, έφτιαχνε ένα πιάτο χορταστικό και πεντανόστιμο!

 

Υλικά για μαγείρεμα


Πορτοκάλι πιπεριά σε κυβάκια
Κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
Chilli πιπεριά σε κυβάκια
Κρεμμύδι σε κυβάκια
Σέλερι σε κυβάκια
Καρότο σε κυβάκια
Κολοκυθάκια, μελιτσάνες, ντομάτες και γκυκοπάτατες σε λεπτές φέτες
Βασιλικός
Θυμάρι
Ρίγανη
500ml Σάλτσα ντομάτας
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Σκόρδο
Μαιντανό
1 ματσάκι βασιλικό
30γρ κουκουνάρι
Αλάτι
Πιπέρι

 

Απαραίτητα Εργαλεία

Ψησταριά
Dutch Oven
Λαβίδα
Μαχαίρι

 

Ξεκινάμε

 

  1. Βάζουμε ένα σκεύος σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
  2. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά καθώς και θυμάρι, ρίγανη, αλάτι πιπέρι την σάλτσα ντομάτας και τον βασιλικό
  3. Βράζουμε 15-20 λεπτά και στην συνέχεια χτύπαμε τα υλικά με το μίξερ χειρός.
  4. Στο Dutch Oven  απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την σάλτσα που βράσαμε.
  5. Παίρνουμε 1 φέτα κολοκυθάκι, 1 φέτα μελιτσάνα, 1 φέτα γλυκοπατάτα, 1 φετά ντομάτα την μια πάνω στην άλλη και επαναλαμβάνουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια
  6. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλάτι και τοποθετούμε το σκεύος μας στην ψησταριά σε έμεσσο ψήσιμο 190-200 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, τα τελευταία 15 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και δυναμώνουμε την φωτιά
  7. Βάζουμε στο μπλέντερ  μαιντανό, βασιλικό, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και αλάτι και τα χτυπάμε.
  8. Τα προσθέτουμε απο πάνω απο τα λαχανικά

 

Καλή απόλαυση!