Ribs με καφέ και σάλτσα barbeque
Κορυφαία συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Ribs με σάλτσα barbeque στη ψησταριά. Τα ψητά ribs στη ψησταριά είναι παραδοσιακή Αμερικάνικη συνταγή που σίγουρα θα τη λατρέψετε!
Σερβίρει: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 3½ - 4 ώρες
Τεχνική ψησίματος: έμμεσο ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία
Απαραίτητα αξεσουάρ: rib rack
Υλικά για μαρινάρισμα
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο αρωματικό καφέ
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
2 γεμάτα κρέας ribs (πίσω πλευρά χοιρινού ολόκληρα), 2 με 2 ½ κιλά το καθένα
Υλικά για την σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι κίτρινο
¾ φλιτζανιού αλεσμένο αρωματικό καφέ
½ φλιτζάνι κέτσαπ
2 κουταλιές της σούπας γεμάτη καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη
2 κουταλιές της σούπας μελάσα
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
Εκτέλεση
Αναμίξτε καλά όλα τα συστατικά για το μαρινάρισμα . Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, σύρετε την άκρη κάτω από την μεμβράνη που καλύπτει το πίσω μέρος του κάθε πλευρού. Σηκώστε για να χαλαρώσει η μεμβράνη και με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας τραβήξτε από την άκρη και αφαιρέστε τη μεμβράνη από κάθε πλευρό. Τρίψτε πολύ καλά το μίγμα μαρινάδας πάνω στα ribs και στη συνέχεια αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά πριν το ψήσιμο στη σχάρα.
Προετοιμάστε τη σχάρα για το έμμεσο μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά (125 ° έως 175 ° C).
Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή θερμότητα, αφήστε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κομματάκια και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίζουν να παίρνουν καφέ χρώμα, 7 έως 8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αφήστε τα να πάρουν βράση. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε ακάλυπτα, μέχρι να πήξει ελαφρώς, 16 έως 18 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη αφαιρείτε τη κατσαρόλα από την φωτιά. Αν προτιμάτε μια λεία σάλτσα, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να τη πολτοποιήστε.
Τοποθετήστε τα ribs να στέκονται όρθια σε ένα ράφι πλευρών (rib rack), να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Τοποθετήστε το rib rack πάνω από έμμεση χαμηλή φωτιά, μακριά από τη ζέστη όσο το δυνατόν, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε για 2 ½ ώρες. Μετά την πρώτη ώρα, αλείψτε τα πλευρά με νερό, ιδιαίτερα οποιαδήποτε από τις περιοχές που φαίνονται στεγνές. Συνεχίστε να αλείφετε νερό περίπου κάθε 30 λεπτά. Μετά από 3 ώρες, ελέγξτε για να δείτε αν κάποιο από τα δύο κομμάτια ή και τα δύο είναι έτοιμα να βγουν από τη ψησταριά. Για να καταλάβετε αν έχει ψηθεί όταν το κάμψετε το κάθε κομμάτι πλευρού στη μέση, το κρέας θα πρέπει να σκιστεί εύκολα. Αν το κρέας δεν σχίζεται εύκολα, επιστρέψτε τα στη ψησταριά, κλείστε το καπάκι και συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
Αφαιρέστε τα ribs από τη σχάρα και αλείψτε ελαφρά και στις δύο πλευρές με σάλτσα. Τυλίξτε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε χοντρό αλουμινόχαρτο. Επιστρέψτε τα στην σχάρα και συνεχίστε σε έμμεσο ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό, μέχρι να μαλακώσουν για 30 έως 45 λεπτά ακόμη. Αφαιρέστε από τη σχάρα και κόψτε τα ribs ανάμεσα στα οστά σε επιμέρους κομμάτια. Σερβίρετε ζεστό με την υπόλοιπη σάλτσα.