ΧΤΑΠΟΔΙ-ΜΕ-ΠΑΤΑΤΕΣ-ΚΑΙ-ΚΡΑΣΙ

Απολαύστε ένα πεντανόστιμο χταπόδι μαγειρεμένο με πατάτες και κόκκινο κρασί, που συνδυάζει τις γεύσεις της θάλασσας και της ελληνικής παράδοσης σε ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και νοστιμιά.


Υλικά

3-4 μικρά χταπόδια ή ένα μεγάλο  

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες  

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες  

2 μέτρια  κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα  

1 φλιτζ.τσαγ. ελαιόλαδο  

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο  

¾ φλιτζ.τσ. σάλτσα ντομάτας  

1 λίτρο. κρασί κόκκινο  

2 κλαδάκια δάφνη 

1 κομμάτι κανέλλα  

Αλάτι  

5 κόκκους μπαχάρι ή κόκκους μαύρο πιπέρι  

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο  


Εκτέλεση


Βήμα 1ο:

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα χταπόδια. Στην συνέχεια αφαιρέστε τις κουκούλες και το στόμα.  


Βήμα 2ο: 

Απλώνετε καταρχήν τις πατάτες σε ένα μαντεμένιο ταψί και προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι. Ανακατεύετε πολύ καλά με τη ξύλινη κουτάλα ώστε να αρχίσουν οι πατάτες να μαρινάρονται. Αφήστε να σταθούν για 10 λεπτά, κάντε χώρο και ακουμπήστε τα χταπόδια ανάμεσα στις πατάτες. Σκεπάστε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.  


Βήμα 3ο:

Βάλτε το στη ψησταριά με το γάντι σιλικόνης, αφού την έχετε προθερμάνει και ψήστε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 35-40 λεπτά. 


Βήμα 4ο:

Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρέστε  το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήστε το φαγητό να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό μαζί με τη σάλτσα του.