Η καπνιστή γαλοπούλα είναι η ιδανική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι, συνδυάζοντας την πλούσια, ζουμερή υφή με τα μοναδικά αρώματα του καπνίσματος. Ένα πιάτο που εντυπωσιάζει και δημιουργεί την απόλυτη εορταστική ατμόσφαιρα!


ΥΛΙΚΑ

1 ολόκληρη γαλοπούλα (έως 6 κιλά)

Για την άλμη 

12 λίτρα πάγο

22 lt. νερό

3 φλιτζάνια αλάτι

3 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη

3 πορτοκάλια, κομμένα σε φέτες

3 λεμόνια κομμένα σε φέτες

2 ματσάκια φρέσκο δεντρολίβανο

2 ματσάκια φρέσκο θυμάρι

2 ματσάκια φρέσκο φασκόμηλο

Για το rub 

2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλάτι 

¼ φλιτζάνι μαύρο πιπέρι, τριμμένο

⅛ φλιτζάνι  μοσχοκάρυδο, σκόνη

⅛ φλιτζάνι γαρύφαλλο, σκόνη

Για τη σάλτσα Cranberry 

2 φλιτζάνια χυμό cranberry

½ φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι

¼ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζάνι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο)

Αλάτι & Πιπέρι

1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο:
Για την άλμη: Ζεστάνετε το νερό σε σημείο που να είναι χλιαρό, αρκετό για να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη, χωρίς να βράσει. Ρίξτε το ζεστό νερό σε ένα μεγάλο δοχείο που κλείνει καλά και μπορεί να χωρέσει τη γαλοπούλα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της άλμης και ανακατέψτε καλά, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα των βοτάνων και των εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια, προσθέστε τον πάγο για να κρυώσει το μείγμα. Βυθίστε τη γαλοπούλα στην κρύα άλμη, σφραγίστε το δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να απορροφήσει όλες τις γεύσεις.

Βήμα 2ο:
Για το rub & ψήσιμο: Βγάλτε τη γαλοπούλα από την άλμη και στεγνώστε τη προσεκτικά με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί όλη η υγρασία.

Βήμα 3ο:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας, αφαιρέστε τη ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας και πιέστε δυνατά με τα χέρια σας, ώστε να την ανοίξετε επίπεδα.

Βήμα 4ο:
Προθερμάνετε την Traeger Pellet Grill Ironwood 885 στους 135°C. Ενω ταυτόχρονμνα σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα υλικά της ξηρής μαρινάδας (rub) και τρίψτε τη γαλοπούλα ομοιόμορφα με το μείγμα, φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως.

Βήμα 5ο:
Τοποθετήστε δύο θερμόμετρα κρέατος, ένα στο στήθος και ένα στο μηρό της γαλοπούλας, για ακριβή παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Ο στόχος είναι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C. Καπνίστε τη γαλοπούλα στους 135°C για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Βήμα 6ο:
Για τη σάλτσα Cranberry: Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το χυμό από τα κράνμπερι, το βαλσάμικο ξύδι, το μέλι, το φρέσκο δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε συνεχώς και μην ανησυχείτε για τον αφρό, είναι φυσικό. Μετά από 7-10 λεπτά, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τα κράνμπερι, ανακατεύοντας ελαφρά. Σημείωση: Αν υπάρχει πολύς αφρός, σουρώστε τη σάλτσα σε ένα μπολ και ρίξτε τα κράνμπερι. Ο αφρός θα διαλυθεί καθώς η σάλτσα κρυώνει.

Βήμα 7ο:

Όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την από τη ψησταριά, σκεπάστε την με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και αφήστε την να "ξεκουραστεί" για λίγα λεπτά. Κόψτε τη σε φέτες και σερβίρετέ την με τη σάλτσα cranberry.