Το σωστό ψήσιμο των λουκάνικων στη σχάρα απαιτεί τέχνη και προσοχή. Η πρόκληση είναι να τα ψήσετε σωστά, χωρίς να τα κάψετε, να τα στεγνώσετε ή να τα αφήσετε άψητα στο εσωτερικό. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε τέλεια ψημένα λουκάνικα.


Τα Είδη των Λουκάνικων

  • Μαγειρεμένα Λουκάνικα: Τα μαγειρεμένα λουκάνικα είναι έτοιμα για κατανάλωση μετά το ψήσιμο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, λουκάνικα με συκώτι, τα Πολωνικά kielbasa και την Ιταλική mortadella.
  • Νωπά Λουκάνικα: Τα νωπά λουκάνικα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και χρειάζονται μαγείρεμα πριν την κατανάλωση. Παραδείγματα είναι τα λουκάνικα Τζουμαγιάς, Λευκάδας και Τρικάλων.
  • Ξηρά Λουκάνικα: Τα ξηρά λουκάνικα έχουν υποστεί ζύμωση και αποξήρανση. Συνήθως καταναλώνονται κρύα, όπως το κρητικό χοιρινό καπνιστό λουκάνικο με κύμινο.
  • Εναλλακτικά Λουκάνικα: Περιλαμβάνουν τα χορτοφαγικά λουκάνικα από σόγια, tofu, βότανα και μπαχαρικά, καθώς και το μαλακό λουκάνικο χωρίς επικάλυψη εντέρου.


Τεχνικές Ψησίματος

Χαράξτε και Ψήστε:

Χαράξτε το λουκάνικο κατά μήκος, χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και το κόψετε στα δύο. Ανοίξτε το και βάλτε το στη σχάρα, με προσοχή να μην στεγνώσει. Αυτή η μέθοδος βοηθά να ψηθεί γρήγορα και σωστά το εσωτερικό του, αλλά μπορεί να χάσει τους χυμούς του και μέρος της γεύσης.

Βράστε σε Μπύρα και Ψήστε

Προμαγειρέψτε τα λουκάνικα βράζοντάς τα σε μια κατσαρόλα με ίσα μέρη νερού και μπύρας. Αφήστε τα να σφίξει το δέρμα τους και να αρχίσει να υγροποιείται το εσωτερικό λίπος τους. Στη συνέχεια, ψήστε τα σε προθερμασμένη σχάρα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τα λουκάνικα ζουμερά και το περίβλημά τους μαλακό.

Άμεσο Ψήσιμο:

Τοποθετήστε τα λουκάνικα κατευθείαν στη σχάρα και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς μπορεί να τα κάψει εξωτερικά και να τα αφήσει άψητα στο εσωτερικό. Μην τρυπάτε τα λουκάνικα καθώς τα ψήνετε, γιατί θα χάσουν τους χυμούς τους και θα γίνουν στεγνά.


Συμβουλές για Τέλειο Ψήσιμο

Χαμηλή θερμοκρασία: Ψήστε σε χαμηλή θερμοκρασία για να αποφύγετε το κάψιμο και το στέγνωμα.

Μην τρυπάτε: Αποφύγετε να τρυπήσετε τα λουκάνικα, γιατί θα χάσουν τους χυμούς τους.

Προμαγείρεμα: Προμαγειρέψτε τα λουκάνικα βράζοντάς τα σε υγρά με γεύση, όπως μπύρα, για να διατηρήσουν τους χυμούς τους.


Με αυτές τις τεχνικές και συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε ζουμερά και γευστικά λουκάνικα στη σχάρα, χωρίς να τα κάψετε ή να τα αφήσετε άψητα. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!