Χοιρινές Μπριζόλες Dirty Martini
Αυτό το απλό και γρήγορο πιάτο με χοιρινές μπριζόλες στη σχάρα, ολοκληρώνεται με ένα σύντομο πέρασμα από το τηγάνι και είναι έτοιμο σε μόλις 30 λεπτά! Η συνταγή εμπνέεται από τα βασικά στοιχεία ενός κλασικού μαρτίνι, συνδυάζοντας το τζιν με τις πράσινες ελιές και την αλμυρή άλμη τους. Η γεύση απογειώνεται με την προσθήκη πικάντικου τσίλι και αρωματικών φύλλων δάφνης, δημιουργώντας καραμελωμένες χοιρινές μπριζόλες που σίγουρα θα ενθουσιάσουν κάθε λάτρη του κρέατος.
Συνοδέψτε αυτές τις απολαυστικές μπριζόλες με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί για να βουτήξετε στη γευστική σάλτσα ή σερβίρετέ τις παραδοσιακά με λαχταριστές τηγανητές πατάτες.
Υλικά
1,200 κιλά χοιρινές σπαλο-μπριζόλες, ή λαιμού (πάχους 2-2,5 εκ. περίπου)
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
¾ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρύο ανάλατο βούτυρο, αγελαδινό, κομμένο σε κύβους (σε 2 δόσεις)
6 μέτριες σκελίδες σκόρδο, «σπασμένες»
1 & ¼ φλιτζάνι ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, συν 2 κ.γ. άλμη ελιάς, χωριστά
1 φρέσκια, κόκκινη τσίλι
2 φύλλα δάφνης φρέσκα ή αποξηραμένα
¼ φλιτζ. τζιν
½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.γ. μηλόξυδο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο:
Αρχικά αλείφετε με ένα πινέλο ομοιόμορφα τις χοιρινές μπριζόλες με δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ενώ παράλληλα προθερμένετε την ψησταριά σας. Έπειτα τοποθετείτε στη σχάρα τις μπριζόλες και ψήνετε με κλειστό καπάκι, στους 180°C, με άμεση θερμότητα. Τοποθετήστε την αγκίδα του θερμομέτρου και όταν η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος φτάσει τους 62-63°C, είναι έτοιμο!
Βήμα 2ο:
Σε ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά, στη πλαινή εστία. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αποκτήσει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα, περίπου για 1-2 λεπτά. Συνεχίζετε προσθέτοντας τις ελιές, το τσίλι και τα φύλλα δάφνης, σοτάροντας για ακόμη 1 λεπτό. Ρίχνετε το τζιν και ξύνετε τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα για να ενσωματώσετε όλα τα γευστικά υπολείμματα, μαγειρεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, περίπου 1-2 λεπτά.
Βήμα 3ο:
Μεταφέρετε με τη σπάτουλα τις μπριζόλες από τη σχάρα στο τηγάνι, προσθέτοντας τον ζωμό κοτόπουλου, την άλμη από τις ελιές και τους χυμούς που έχουν συγκεντρωθεί κατά το ψήσιμο. Σιγοβράζετε το μείγμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει ελαφρώς παχύρρευστη υφή, για περίπου 4 λεπτά.
Βήμα 4ο:
Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύετε τον χυμό λεμονιού, το μηλόξυδο και το υπόλοιπο βούτυρο. Περιχύνετε τις μπριζόλες με αυτό το μείγμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα στο τηγάνι, φροντίζοντας να τις «λούσετε» με τη σάλτσα που έχει σχηματιστεί. Σερβίρετε αμέσως για το καλύτερο αποτέλεσμα.