κοτ΄όπουλο, συνταγή, ιδέες για τραπέζι, χριστουγεννιάτικα φαγητάΤα πικάντικα βότανα και το πορτοκάλι εμποτίζουν αυτό το ολόκληρο ψητό κοτόπουλο με ισχυρή και ιδιαίτερη γεύση, ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για ένα εντυπωσιακό γιορτινό τραπέζι. Αν δεν είστε λάτρεις της γαλοπούλας, σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα αυτό το νόστιμο κοτόπουλο για το πρωτοχρονιάτικο δείπνο σας.

Υλικά:

2 3/4 κιλά ολόκληρο κοτόπουλο

2 ξυλάκια κανέλας

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

5 σκελίδες σκόρδο

3 κλαδάκια θυμάρι

Για γεύση Αλάτι

Για γεύση Πιπέρι

1 ξύσμα πορτοκαλιού



1ο Βήμα:

Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη ψησταρι΄α σας στους 190C και προθερμάνετε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά. Παράλληλα ξεπλύνετε το κοτόπουλο με κρύο νερό και μεταφέρετε το σε ένα ταψί.


2ο Βήμα:

Θρυμματίστε τα αποξηραμένα μπαχαρικά και το τζίντζερ και ανακατέψτε τα με το μισό βούτυρο. Απλώστε με ένα πινέλο το μείγμα μπαχαρικών βουτύρου κάτω από το δέρμα του κοτόπουλου.


3ο Βήμα:

Κόψτε με το μαχαίρι γενικής χρ΄ήσης 1 πορτοκάλι σε φέτες και γεμίστε το κοτόπουλο μαζί με το κόκκινο κρεμμύδι, το λευκό κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι.


4ο Βήμα:

Καρυκεύστε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώστε. Ξύστε τη φλούδα απο το δεύτερο πορτοκάλι πάνω από το κοτόπουλο και τοποθετήστε το κοτόπουλο απευθείας στο μαντεμένιο ταψί πάνω στη σχάρα της ψησταριάς.


5ο Βήμα:

Ψήνουμε στους 190C για 1 έως 1-1/2 ώρες ή μέχρι το κοτόπουλο να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 70C.

Note: Αφήστε το να ξεκουραστεί 15 λεπτά πριν το κόψετε. Καλή Απόλαυση!